NederlandsFrançais
Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in
Muursjablonen kopen bij KunstSjablonenOver onsContactenLeveringZoekopdracht Log in

Randpatroon op houten poorten door sjabloon

Tien jaar geleden maakten we een kleine masterclass over het gebruik van horizonstencils. En een van de oppervlakken waren de deuren van een kleine poort. Nu hebben we besloten om ze te vernieuwen en een andere visuele les te maken over het gebruik van artistieke stencils. Hieronder is de foto hoe het eruit zag in 2012.

Er zijn drie hoofdpunten in deze handleiding: hoe een rand te tekenen, wat te doen met verzakkende delen en waarom lijmspray niet verplicht is. Sjabloon we kozen uit een serie plafondschilderingen van de State Hermitage in St. Petersburg, Rusland. Omdat de maat vrij groot is - 85 cm in de hoogte - hebben we om geld te besparen maar de helft gemaakt, terwijl de hele tekening wordt verkocht op de site. Onze stencils zijn herbruikbaar. Dat is wat we gebruiken.

hoe de poort er lang geleden uitzag

De tekening heeft 10 jaar lang de brandende zon, regen, vuil van passerende auto's en sneeuwjachten in de winter doorstaan. Hoewel de verf de meest gewone was, heeft hij het allemaal vrij goed doorstaan. Na verloop van tijd verloor hij echter zijn frisheid en contrast, en er werd besloten hem te veranderen. Zo zag hij er tien jaar na het schilderen uit, en we schilderen hem met veel spijt over.

oude tekening 10 jaar later
oude tekening 10 jaar later

Goedkope verf is meestal niet erg dekkend - dat wil zeggen, vrij transparant. Daarom is na het schilderen in één laag het oude patroon nog te zien (rechts). Het is nodig om twee keer te schilderen, na een tijdje wachten tot de eerste laag droog is.

het is beter om in twee lagen te schilderen
het is beter om in twee lagen te schilderen

Een standaardset voor decoreren met een sjabloon bestaat uit het sjabloon zelf, verf (wij namen de gebruikelijke acrylverf op waterbasis), een tekengereedschap en iets om het sjabloon op de ondergrond te bevestigen. Aangezien de tekening eenkleurig en groot zal zijn, is het beste gereedschap een schuimverfroller. Je kunt het sjabloon vastmaken met spuitbuslijm, maar zelfs in zo'n moeilijk geval als het onze (een groot sjabloon en probleemgebieden - je zult het hieronder zien) is dat volledig optioneel. Dus namen we wat we vonden - de resten van de half opgedroogde masking tape.

wat je nodig hebt voor stencilen
Wat je nodig hebt voor sjabloontekenen

We bevestigen de sjabloon met stukjes afplaktape. Zoals je kan zien - het plastiek kleeft niet aan de planken, op sommige plaatsen kan je je vinger tussen het plastiek en het oppervlak steken. Het is geen probleem als je correct tekent - de verf zal niet lekken onder het sjabloon en de lijnen van de tekening zullen gelijkmatig en duidelijk zijn. We gebruiken maar een paar stukjes papiertape, zodat het sjabloon niet valt en niet kromtrekt.

zet de sjabloon vast met schilderstape
We bevestigen de sjabloon met de afplaktape

Probleem nummer één - grote elementen van de stencil staan niet goed, ze vallen van het oppervlak. Als het hek horizontaal kon worden gelegd, zou er geen probleem zijn. Maar ze zijn verticaal. Er is maar één optie - neem een stuk plakband en plak het deel dat eruit valt vast, en schilder dan de beits op zijn plaats. Maar we besloten om het zonder te doen. De plastic sjabloon, hoewel dun, is vrij stijf. Als je het tegen de planken laat leunen - houdt het zichzelf.

een deel van de sjabloon loopt achter op de muur
Het midden valt eruit...
de stencil wordt vastgehouden
... maar zelf vasthouden

Geconfronteerd met het tweede probleem - de stencil bleek breder te zijn dan de poort. Hoe kan je zijn rand vastzetten, aan wat? Alleen aan de lucht. Oplossing nummer één is het afsnijden van een stuk plastic, zodat de sjabloon in hoogte kleiner is dan de poort. In dit geval is zo'n oplossing mogelijk - omdat er geen patroon dicht bij de rand is. Maar wat als er wel elementen dicht bij de rand zitten? Daarom doen we het volgende: we plakken een stuk plakband aan de binnenkant van het stencil, buigen het om het hek en plakken het vast met een tweede stuk plakband. Houdt vrij goed.

We lijmen de stencil van binnenuit
We lijmen de stencil van binnenuit

De sjabloon is met succes bevestigd op de rechterhelft van het hek. Het is duidelijk te zien dat in de linker benedenhoek, de optie om het van binnenuit vast te lijmen de enige manier was om het te bevestigen (een andere optie is een lijmspray, maar die hadden we niet) en het werkte vrij goed. En trouwens, de sjabloon op de rechterhelft van het hek is binnenstebuiten gekeerd - dit is te zien aan de sticker die op de achterkant is geplakt.

de stencil is bevestigd aan de poort
de stencil is bevestigd aan de poort

De hoofdregel van sjabloneren is dat de verf op de roller (of borstel, of spons) zo min mogelijk moet zijn. Alleen dan maakt het helemaal niet uit of het sjabloon aan het oppervlak is vastgeplakt of vrij hangt, zoals in ons geval. Als er weinig verf is, dan kan er niets lekken onder het sjabloon. We dopen de roller in de verf en wringen hem uit op een wegwerp bordje.

Knijpen van de rol op een papieren bordje
Knijpen van de rol op een papieren bordje

Als de verf er niet goed uitgeperst kan worden, of er zijn twijfels over (erger wordt het in ieder geval niet), beginnen we met schilderen met zeer lichte druk. De eerste laag zal in dit geval bleek uitvallen, maar er is niets aan de hand. Maar als er te veel verf op de roller zou zitten, wordt deze langzaam over het oppervlak verspreid en zal het resultaat uitstekend zijn. Als er grote open plekken in de tekening zijn, is het beter om op zulke plekken te beginnen met schilderen.

De eerste laag verf is erg bleek
De eerste laag verf is erg bleek

Om een meer verzadigde kleur of een gelijkmatige kleuring te krijgen, mag u in geen geval meer verf op een roller of kwast verzamelen. U kunt goed overschilderen door meerdere keren over dezelfde plaats te gaan - dit is de enige manier om het te doen. Het resultaat zal zijn dat de kleur uniform is, en dat de verf niet onder het sjabloon terechtkomt.

De tweede pas op dezelfde plaats - de kleur is uniform
De tweede pas op dezelfde plaats - de kleur is uniform

We hebben het probleemgebied bereikt - waar een groot stuk van de sjabloon slechts aan één kant, en aan de onderkant is bevestigd. Als gevolg daarvan wil het bij de eerste gelegenheid vallen. Om dit te voorkomen kun je kleefspray gebruiken (dat zou helemaal nodig zijn als je op het plafond schildert), dit deel vastplakken met een klein stukje afplaktape (dan moet je deze plek bijwerken nadat je de hele tekening hebt afgemaakt), of doen wat wij hebben gedaan - gewoon de roller hier veel voorzichtiger rollen en altijd van onder naar boven, alsof je het vallende deel op zijn plaats rolt.

We schilderen het drop-down gedeelte
We schilderen het drop-down gedeelte

Afwerking van de grens. De onderkant van het patroon van de sjabloon die we hebben gekozen is een repeterend patroon dat steeds verder kan worden doorgetrokken. De poort waarop we schilderen is veel breder dan het sjabloon en we zullen het onderste ornament als een smalle rand langs de onderkant van de poort voortzetten. Om dit te doen, verschuiven we het sjabloon verder, waarbij we de reeds getekende elementen van het patroon combineren met precies dezelfde aan de rand van de rand.

Uitlijning van het grenspatroon
Uitlijning van het grenspatroon

Zo ziet de tweede herhaling van de rand eruit. We gebruiken niet het bovenste deel van het sjabloon, maar schilderen alleen op het onderste deel. Voordat u het sjabloon ophangt, is het raadzaam om 10-15 minuten te wachten tot de verf erop is opgedroogd (goed, of afwassen, maar dat is moeilijker en langer voor een groot sjabloon) om geen vlekken te maken op het geverfde oppervlak eronder.

De tweede herhaling van de rand geschilderd
De tweede herhaling van de rand geschilderd

Letterlijk één element van het patroon ontbrak aan het eind van het poortblad. Daarom verschuiven we het sjabloon een beetje en maken het niet eens vast met plakband - één persoon houdt vast, de tweede maakt snel het ontbrekende element af.

Het schilderen van het laatste stuk van de rand
Het schilderen van het laatste stuk van de rand

Op het tweede blad van de poort hebben we een spiegelpatroon. Als je online bestelt, bestaat het stencil uit beide helften. Maar wij hebben er maar één voor onszelf gemaakt, dus het tweede deel moet met een binnenstebuiten gekeerd stencil getekend worden. Maar we hebben met deze kant van het sjabloon geschilderd en de verf kan nat zijn - je moet ervoor zorgen dat de verf droog genoeg is om geen vlekken op de poort te maken.

Controleren hoe droog de verf is
Controleren hoe droog de verf is

Waar weinig verf was, droogde het snel. En waar de laag dik is - daar blijft de verf lang vloeibaar en kun je zulke plekken schoonmaken met een servet. Als het sjabloon klein is, kan de verf er ook met water worden afgewassen. Maar met een groot sjabloon is dit niet handig om te doen.

Veeg de verf af met een papieren doekje
Veeg de verf af met een papieren doekje

We hangen de sjabloon aan het linker poortblad en combineren het met de reeds getekende helft. Alles is hetzelfde. We bevestigen het op dezelfde manier. Maar we merken dat de situatie met het doorhangende deel van het paard is verslechterd - er zit nu veel verf op en het is zwaar geworden. Dit deel wordt nu niet meer zelf verticaal gehouden en hangt er hopeloos bij. Er zal iets aan gedaan moeten worden.

Een deel van de sjabloon begon een beetje door te zakken
Een deel van de sjabloon begon een beetje door te zakken

Hier is die plaats met het doorhangende deel. Het kan worden vastgemaakt met plakband of met lijmspray - maar wij doen het eenvoudiger en houden dit deel gewoon met onze hand vast als de roller erlangs komt. En deze methode werkt geweldig.

We houden het hangende deel met de hand vast
We houden het hangende deel met de hand vast

Teken op dezelfde manier als op de rechterhelft een rand op dit poortblad aan de onderkant. Stem de herhalingen van de rand af op de buitenste elementen van het patroon. Als je niet precies kunt matchen, dan is dat geen probleem bij grote randen - het belangrijkste is dan dat je niet dat deel van het sjabloon overschildert dat bovenop het al getekende ornament komt.

Teken een rand aan de onderkant van de poort
Teken een rand aan de onderkant van de poort

En hier is het dan - het resultaat. Het kan niet gezegd worden dat er lang naar uitgekeken is, want het hele proces duurde van half zes 's avonds tot kwart voor zeven - vijfenveertig minuten. We hadden het nog sneller kunnen doen als we niet hadden hoeven wachten tot de verf droog was voordat we het sjabloon omdraaiden.

poorten close-up
poorten close-up

En zo ziet onze poort er nu uit vanaf de andere kant van de weg, inclusief de onderrand. Van de tekortkomingen, misschien, alleen dat de rand bleek niet evenwijdig aan de onderrand van het hek. Daar hadden we in het begin niet aan gedacht, het was beter geweest om de sjabloon niet verticaal maar horizontaal uit te lijnen. Maar op deze plaats loopt de weg met een helling, zodat de rand perfect uitkwam ten opzichte van de horizon.

Resultaat van een afstand
Resultaat van een afstand

Zoals we herhaaldelijk hebben opgemerkt, is het voordeel van een herbruikbare sjabloon ook dat het kan worden opgeborgen in het geval dat de tekening na verloop van tijd verslechtert, doorbrandt, vuil wordt, vernield - u kunt de sjabloon opnieuw nemen en het patroon vernieuwen zodat het weer als nieuw wordt . Dit is wat wij doen, zonder zelfs het stencil van de verf te wassen.

We verwijderen de stencil terug in de buis
We verwijderen de stencil terug in de buis

Dat is alles! Als u nog vragen heeft, zullen we die graag beantwoorden.


© 2006-2025 Ontwerp: Natali M.
Codering: Aleks K.; Inhoud: Konsta A.